Barn och skateboardåkning

Att åka skateboard är en populär aktivitet bland många olika åldersgrupper. Och många är barn när de först börjar åka. Om ditt barn har uttryckt en intresse för detta är det absolut något du borde låta dem åtminstone prova på. Men det är viktigt att du ser till att de gör det så säkert som möjligt.

Skateboards är något som finns i många olika modeller idag och det är viktigt att du köper en som passar just till barn. Bäst är att brädan är lite smalare än längden på barnets skor. Detta ger bästa möjlighet att styra brädan. Väljer du en för smal kan det dock bli svårt att hålla balansen på den.

Som nybörjare är det extra viktigt för barn att ha den rätta säkerhetsutrustningen. Du kommer vilja se till att de bär det följande:

  • Hjälm
  • Armbågsskydd
  • Handledsskydd
  • Knäskydd

Vikten av hjälmen säger ju sig själv och behöver nog inte förklaras. Armbågs- och knäskydd hjälper att skydda mot skrapsår och handledsskydden minskar risken för stukningar när man ramlar och försöker ta emot sig med händerna.

I början är det viktigt att barnet fokuserar på att lära sig styra brädan, inte försöker sig på att göra en massa trick. Bästa sättet att lära sig detta är att hitta en ganska flack backe och öva att hålla balansen på en rullande bräda och försöka styra den fram och tillbaka lite lätt.

Skador är något som aldrig går att undvika till hundra procent. Men desamma kan ju även sägas med vilken typ av sport eller idrott som helst, och många föräldrar har inget emot att uppmuntra sina barn att börja spela fotboll eller ishockey.

Som tur är är barn rätt så mjuka i kroppen. Vilket betyder att det nästan alltid bara handlar om lätta skador som ganska fort läker. Allvarliga skador är betydligt vanligare bland vuxna skateboardåkare.