Tandställning som barn – fixa tänderna

Att fixa tänderna och bettet med hjälp av en tandställning är vanligt. Vissa genomgår en sådan behandling redan under barndomen, medan andra får vänta till vuxen ålder. Om det är möjligt att reglera tänderna redan under barndomen är det självfallet ett bättre alternativ.

Olika anledningar till tandreglering

Även om många har behov av tandreglering, kan orsaken till det variera. Vissa gånger kan det bero på ett kraftigt överbett eller underbett, medan det andra gånger kan bero på att tänderna sitter väldigt snett. Det finns olika typer av tandställningar, och olika behandlingsmetoder. Innan det är dags att reglera tänderna behöver en planering ske. Klicka dig vidare här för att läsa om hur en digital planering kan genomföras.

Varierande behandlingstid

Hur lång tid ett barn behöver ha kvar sin tandställning kan variera. Omfattningen på korrigeringen har självklart en stor betydelse. Hur ofta barnet faktiskt använder tandställningen är också av stor vikt, i de fall där tandställningen är avtagbar. Nackdelen är att behandlingar ibland kan ta lite längre tid med avtagbara tandställningar. Fördelen är att det går lättare att rengöra tänderna med sådana. Tandläkaren bedömer alltid vilken typ av tandreglering som passar bäst utifrån barnets behov och förmåga.